Време е за нови ски щеки

Време е за нови ски щеки

Щеките за ски спускания трябва да бъдат избирани внимателно, тъй като те представляват вашата опора на склона. Щеките трябва да бъдат достатъчно силни и устойчиви, за да взимате завои без проблем, но в същото време и леки, така че ръцете ви да не омаляват. Също така, е добре щеките да бъдат и гъвкави, за да издържат на тежки падания и да не се чупят.

ski-poles-2

Ако сте начинаещ в ски спортовете, то трябва да знаете, че добрата, качествена щека, ще ви бъде полезни във всеки тип ски спорт. Като понапреднете с материала, вече ще ви се прииска да експериментирате със щеки от различни материали, но като за начало препоръчваме да изберете устойчива и качествена щека, която да ви предпазва от падания.

Дължина на щеката

За да определите дължината на щеката, от която се нуждаете, се налага да тествате няколко. Като захванете щеката с ръка, в лакъта трябва да се образува точен ъгъл от 90 градуса. Това е индикаторът, че щеката е за вас.

Щеката трябва да има гъвкави каишки, които да помагат по време на завои. Също така, каишките са предназначени да ви помагат да не загубите щеките при по-дълбок сняг и при падане да не излетят далеч от вас.

Съвет: когато тествате ски щеки в магазина, задължително си сложете ски ръкавици. Те ще  ви дадат правилна представа от какво се нуждаете.

ski-poles-3

Някои модели ски щеки предлагат възможност за откачване на каишките. Ако сте начинаещи скиори обаче не ви препоръчваме да се спирате на такъв вариант.

В основата на щеката ще забележите още звезда, която ви помага за правилното забиване на щеката в снега. Добре е да се снабдите с комплект от звезди. В по-пухкав и дълбок сняг препоръчваме да използвате по-голяма звезда, а при по-поддържани писти с втвърден и утъпкан сняг можете да използвате по-малки звезди. Звездите се закупуват отделно от ски щеките, които вървят с един комплект звезди.