Как да изберем ски обувки за ски спускане

Как да изберем ски обувки за ски спускане

Ски обувките са ключов момент, когато става въпрос за правилното ски спускане. Ски обувките са елементът, който ви осигурява контрол за добро управление на ските. Ето защо изборът на ски обувки следва да бъде информиран и добре премислен. От значение са размерът на обувките и формата на стелката, на която стъпва кракът.

ski-boots-3

Ски обувките се изработват от твърд материал от външната страна и мека подложка от вътрешната страна, която да осигури комфорт на стъпалото и да задържа необходимата топлина. Повечето ски обувки за възрастни се изработват по сходен начин на туристическите обувки. Обезопасени са с 3 или 4 катарами и се стягат отпред. Ски обувките, предназначени за деца, се отварят отзад и това ги прави удобни и лесни за употреба от начинаещи скиори.

При избора на ски обувки трябва да съобразите вашите години, опит в ски спортовете, както и разбира се, цвят на обувките и бюджет, който сте склонни да отделите за тях.

На етикета на ски обувките ще откриете няколко показателя, които е добре да разпознавате. Първият от тях е флекс индекс, който отговаря за твърдостта/мекостта на ски обувката. Изборът на по-твърда или по-мека обувка се съобразява с нивото на умения на скиора. Можете да избирате от Soft Flex, Medium Flex, Stiff Flex. За начинаещи се препоръчват меки, за средно напреднали – medium, и за професионалист – stiff flex.

Друг показател е размерът на ски обувката. Тук трябва да съобразите според големината на вашия крак, но и да имате предвид още, че размерите на ски обувки се разминават със стандартните размери на обувки.

Има и други допълнителни елементи, като например – обувки, предназначени за определен тип ски спорт, за ходене в планината и др.

ski-boots-2

Ако не притежавате необходимите познания за целта, е най-добре да се обърнете към приятел професионалист за помощ или към консултантите в специализираните магазини за зимни спортове.