Как да се грижим за кучета порода Акита

Как да се грижим за кучета порода Акита

Акитата е порода кучета, които са изключително грижовни и лоялни към своите стопани. Те не са особено дружелюбни към непознати и към другите породи кучета. Акитата е гордо и силно куче, което ще ви бъде вярно в случай на опасност или заплаха.

Ако сте се сдобили с малка акита вкъщи, то ви препоръчваме да започнете да я обучавате колкото се може по-скоро. Акитата е умна, но упорита и изключително интелигентна. Ето защо дресирането й изиска време и търпение. Давайте й лакомства за кучета, когато е послушна, но се постарайте да се държите на ниво и да останете твърди в решенията си. Акитата има доминираща личност, та дори и да е най-сладкото кученце на света, ще се опитва да наложи своя характер.

Тренирайте вашата акита да опазва пространството на дома. Също така, ви препоръчваме да си отглеждате кучето в по-голям апартамент или къща с двор, където да има достатъчно пространство за тичане, както и място, където акитата да си играе, докато имате гости. Кучето е доста енергично и може да изнерви външни хора, които са дошли да ви видят.

Подсигурете се с повече гумени играчки за вашата акита. Тя обича да си играе, като дъвче неща. В противен случай рискувате да захапе нещо ваше.

Разхождайте кучето редовно в парка, където ще има възможност да се социализира с други хора. Това има решаващо значение за кучетата от тази порода. Тъй като са програмирани да бъдат кучета-пазачи, акитите могат да развият агресивност към непознати, ако не получават подходяща социализация през целия им живот.

Разхождайте акитата винаги на каишка. По този начин сте сигурни, че няма да забегне след друго куче. Ако разполагат с двор на къщата, то можете да я пускате да тича на воля без каишка без да се притеснявате, че може да подгони друго животно.

Избягвайте грубата игра или тичането върху твърди повърхности докато акитата не навърши две години. Породата расте бързо, но като малки кученца акитите страдат от костни и ставни проблеми.

Хранете кучето си с висококачествена храна за кучета, съдържаща месо и протеин. Възрастните акити трябва да получават между 3 и 5 чаши дневно. Малките кученца трябва да се захранват на нискокалорична диета, за да се предпазят от прекалено бързо израстване. Консултирайте се с ветеринарен лекар преди да определите дневната доза храна за вашето куче.

Вчесва акитата си най-малко веднъж седмично, но не очаквайте, че няма да падат косми навсякъде у дома. Дори и да къпете кучето всеки ден, то отново ще трябва да се справяте отделно с падащата козина.

Къпете кучето веднъж на всеки три месеца. Това е порода, която се грижи за козината си между къпанията с близане и по този начин поддържа козината си лъскава.