Всичко, което трябва да знаем при закупуването на ски яке

Всичко, което трябва да знаем при закупуването на ски яке

Всички знаем, че ски облеклото се различава по множество критерии от обикновените зимни спортни дрехи. Различни са материалите, техниката и изработката на всяка дреха, предназначена за планината. За да направите най-добрия възможен избор на ски яке за вас, то трябва да се запознаете със значението на всеки знак по етикета на якетата в спортния магазин.

Хидроизолация и вентилация

ski-jacket-1Ски якето трябва да държи снега далеч от човешкото тяло, като същевременно позволява организмът да задържи собствената си топлина и да не се изпотява излишно. Различни модели можете да видите тук: http://sportshop.bg/дрехи-за-ски/ски-яке. Всички ски якета са разработени да бъдат водоустойчиви и да пропускат въздух, необходим за кожата на тялото (т. нар. breathability функция). Някои ски якета обаче имат по-висока степен на хидроизолация и вентилация, а други – по-малка. Цената в случая е добър показател, който ще ви ориентира. Якета, които са изработени от материи като Gore-Tex, Polartec струват повече от други якета, при които марката използва собствена технология. Ако говорим в числа – 5,000 мм е знак за ниска хидроизолация, 10,000 мм – средна и 20,000 мм – висока. Ако на етикета пише 28,000 мм, то това означава много висока степен на защита.

Високата хидроизолация може да намали степента на вентилация, но най-качествените ски якета успяват да балансират двата показателя за максимално добър резултат. За да установите степента на вентилация, трябва да следите т. нар RET показател на етикета. По-малко от 6 означава висока степен на вентилация, 13- средна, а между 13 и 20 означава ниска степен. Ски якета с ниска степен на вентилация не се препоръчват за ски спортове, изискващи висока активност на човешкото тяло.

Черупка (изолация)

Подплътените ски якета са по-топли, но и по-малко гъвкави в сравнение със ски якетата с черупка. Органичният материал за изолация е по-малко обемист в сравнение със синтетичния, но за сметка на това губи своите термо свойства, когато времето е влажно. Синтетичната изолация работи по-добре при влажно и дъждовно време, като и обемът не се свива с времето. Качествените марки използват материалите PrimaLoft и Thinsulate.

Залепени шевове

ski-jacket-3Вместо да бъдат просто зашити, шевовете на ски якетата се залепват допълнително, за да бъдат водоустойчиви. Някои якета са изработени така, че всички шевове по тях са залепени, докато други са залепени само на отделни по-важни места, като раменете.

Бързо освобождаване от влагата

Ски якето следва да бъде изработено от материал, който помага на тялото да се освободи от потта по-бързо и да запазва кожата суха. Подобни технологии включват добавянето на специални вътрешни слоеве, които да спомогнат за този процес  с цел предотвратяване на истинки и разболяване на човека.

Вентилация

Качествените ски якета се изработват със специална вентилация, която помага на топлината от сгорещеното тяло да се освободи без нужда от разкопчаване на якето. Тази материя обикновено е мрежеста, като се поставя от всички страни на тялото за по-лесна вентилация, особено ако се налага да носите ски раница на гръб.

Ластик за прилепване към тялото

Т. нар. powder skirt представлява дълга ластична лента, опасваща долния край на якето, която цели да прилепне плътно към панталоните и да се предотврати по този начин навлизането на сняг или студен въздух под ски якето.

Свързване със ски панталоните

Някои ски якета имат специални връзки, ципове или копчета, с които могат да бъдат свързани към ски панталоните.

Качулка

Качулката обикновено може да се отделя от ски якето, така че да не се пълни с излишен сняг, ако носите ски каска. Качулката служи за допълнителна защита от лошите атмосферни условия. Качулките често могат и да се коригират отпред на лицето с помощта на ластик, за да се предотврати нейното падане назад.

ski-jacket-34